puszka.pl - pysznie!

Garam masala z Pundżabu


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

5 łyżek nasion kolendry
3 łyżki nasion kuminu :-)
2,5 łyżki nasion pieprzu ziarnistego
2,5 łyżki nasion czarnego kardamonu
1,5 łyżki nasion zielonego kardamonu
5 cm kory cynamonowca
4-5 goździków
1/3 gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Na lekko rozgrzaną patelnię wsypać kolendrę i kumin. Mieszając podgrzać aż zacznie się wydobywać wspaniały aromat. Uwaga - łatwo jest je przypalić.

Nasiona wysypać na talerz, poczekać aż ostygną. Przesypać do młynka do kawy (ja używam elektrycznego), włożyć wszystkie składniki i zmielić. Jeśli trzeba, to mielenie rozłożyć na kilka etapów.

Wskazówki i uwagi:

Przechowywać w szczelnym słoiku.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2001-11-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, iza

Twoje zapiski: