puszka.pl - pysznie!

Torciki owocowe


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 10 osób

ciasto:
200 g drobno zmielonej pszenicy (ew. mąki pszennej)
50 g drobno zmielonych orzechów laskowych
1 jajko
125 g masła lub margaryny
2 łyżki stołowe miodu
1/4 łyżeczki wanilii

nadzienie:
150 g jogurtu lub kwaśnej śmietany
1 łyżka stołowa miodu
2 jajka
1/4 łyżeczki wanilii
starta skórka z 1 cytryny
likier pomarańczowy (opcjonalnie)
2-3 pomarańcze lub inne owoce

olej do wysmarowania formy

Przygotowanie:

1. Ze zmielonej pszenicy, orzechów, jajek, masła, miodu i wanilii zagnieść miękkie ciasto. Odstawić je pod przykryciem do lodówki na minimum 1/2 godz.
2. 2/3 ciasta rozwałkować cienko na posypanej mąką stolnicy. Wyciąć 10 krążków o średnicy 10 cm i ułożyć na natłuszczonej blaszce. Z reszty ciasta uformować wałeczki, które będą stanowiły brzeg każdego torcika.
3. Blaszkę włożyć do zimnego piekarnika na średnią półkę i piec w temp. 200°C ok. 15-20 min.
4. Jogurt (lub kwaśną śmietanę) wymieszać z miodem, jajkami, wanilią, skórką cytrynową i likierem pomarańczowym.
5. Nadzienie ułożyć na podpieczonych torcikach, przykryć każdy trzema plastrami pomarańczy, piec na środkowej półce piekarnika przez 15-20 min.
6. Po upieczeniu torciki zdjąć nożem z blachy i ostudzić.
Nadesłał(a) Gosia Swiderek, dnia: Jun 2, 2000
Źródło/autor przepisu: Psubraty nr.8

Twoje zapiski: