puszka.pl - pysznie!

Ciecierzyca z aromatycznym jarmużem i ziemniakami (frytkami)

Przepis powstał, bo miałam za dużo jarmużu, a szak mi się znudził!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

ciecierzyca - 1 puszka albo szklanka ugotowanej
jarmuż
4 ziemniaki na frytki
olej do smażenia
kolendra
sól
pieprz
curry (masala)
sok pomidorowy kupny albo własnej roboty

Przygotowanie:

Ciecierzycę z puszki dobrze opłukać, a jak się samemu gotuje, to namoczyć wcześniej.

Jarmuż dobrze opłukać i poodrywać liście od łodygi. Gotować na parze około 15-20 minut. Frytki usmażyć, odsączyć tłuszcz.

Do garnka wlać olej, wrzucić kolendrę, sól, pieprz i curry, moment przesmażyć. Wlać sok pomidorowy, pomieszać. Dodać ciecierzycę, frytki i ugotowany jarmuż, parę minut pogotować, ale mieszając.
Nadesłał(a) arleta, dnia: Nov 2, 2001
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: