puszka.pl - pysznie!

Magiczny pudding Harry'ego Pottera (na ciepło z warzywami)

Brytyjski pudding to nie to samo, co nasz polski budyń, bo nie zawsze jest słodki.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

120 g (2/3 szkl.) mąki
100 ml (nieco mniej niż połowa szkl.) mleka
30 g masła
60 ml (ćwierć szkl.) wody
1 jajko
szczypta soli
+ 12 foremek (takich, jak na babeczki)

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, dodać wodę z rozbełtanym jajkiem i wyrobić. Mleko podgrzać w garnuszku, dodać do ciasta, starannie wyrobić lub zmiksować.

Foremki wysmarować tłuszczem i podgrzać 5 min. w piekarniku. Do ciepłych foremek wlać ciasto i piec 10-15 min. w temp. 210°C. Wyjąć pudding z foremek, jeść na ciepło z warzywami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Nov 1, 2001
Źródło/autor przepisu: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr 10/2001

Twoje zapiski: