Magiczny pudding Harry'ego Pottera (na ciepło z warzywami)
Brytyjski pudding to nie to samo, co nasz polski budyń, bo nie zawsze jest słodki.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 4 osób
120 g (2/3 szkl.) mąki
100 ml (nieco mniej niż połowa szkl.) mleka
30 g masła
60 ml (ćwierć szkl.) wody
1 jajko
szczypta soli
+ 12 foremek (takich, jak na babeczki)
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, dodać wodę z rozbełtanym jajkiem i wyrobić. Mleko podgrzać w garnuszku, dodać do ciasta, starannie wyrobić lub zmiksować.
Foremki wysmarować tłuszczem i podgrzać 5 min. w piekarniku. Do ciepłych foremek wlać ciasto i piec 10-15 min. w temp. 210°C. Wyjąć pudding z foremek, jeść na ciepło z warzywami.
Twoje zapiski: