Sernik murzynkowy
Sylwia 7 Jurek z pl.rec.kuchnia: "Właśnie go zajadam. Jest pyszny. To sernik na murzynku. Warto wypróbować. Na spodzie ciasto murzynkowe, a masa serowa pycha, wilgotna i mniam. Smacznego."
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
ciasto:
1/2 kostki masła (120 g)
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
2-3 łyżki kakao
7 łyżek wody
1 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
warstwa serowa:
1/2 kg twarogu
1 szkl. cukru
1 łyżka budyniu waniliowego albo 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
Przygotowanie:
Ciasto: połączyć masło, cukier, cukier zwykły i waniliowy, kakao i wodę. Całość zagotować. Po ostudzeniu dodać pozostałe składniki, przy czym żółtka oddzielić od białek i z tych ostatnich ubić najpierw pianę.
Warstwa serowa: całość utrzeć, dodać pianę z białek.
Na dno wysmarowanej masłem i posypanej blachy idzie ciasto ciemne, na to delikatnie wyłożyć masę serową. Całość piec około 45-55 min. w 185°C.
Twoje zapiski: