Zapiekanki ziemniaczano-perłowe z kolendrą i duszonymi karczochami
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
duszone karczochy:
6 karczochów
sok z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
ząbek czosnku
pół szkl. wytrawnego białego wina
3 łyżki oliwek bez pestek
pęczek zielonej pietruszki
zapiekanki ziemniaczano-perłowe:
15 dag kaszy perłowej
20 dag ziemniaków
kolendra
5 dag startego parmezanu
3,5 dag masła
jajko
+ 4 foremki o średnicy 10 cm
sól
czarny pieprz
Przygotowanie:
Obieramy karczochy. Kroimy je wzdłuż na pół i wkładamy do wody zakwaszonej cytryną.
Gotujemy kaszę ok. 40 min., a ugotowane w łupinkach ziemniaki obieramy i przecieramy. Dodajemy kaszę, posiekaną kolendrę, parmezan, 3 dag masła, jajko, sól i pieprz. Foremki smarujemy resztą masła, przekładamy do nich masę. Pieczemy przez 25 min. w temp. 180°C.
Rumienimy karczochy w 4 łyżkach oliwy z rozgniecionym czosnkiem. Skrapiamy winem, pozostawiamy na dużym ogniu do odparowania. Oprószamy solą i pieprzem, dodajemy grubo pokrojone oliwki, posiekaną pietruszkę i pół szkl. cieplej wody. Gotujemy, aż karczochy będą miękkie.
Wyjmujemy foremki z pieca - gdy ostygną, wyłuskujemy zapiekanki i kładziemy na talerze. Na wierzchu każdej porcji kładziemy karczochy.
Twoje zapiski: