Bułeczki ze smażonymi karczochami
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
8 bułeczek twardoziarnistych
3 karczochy
4 dag mąki
1 dag masła
garść szpinaku
4 jajka
cytryna
oliwa z oliwek
sól
czarny pieprz
Przygotowanie:
Obieramy karczochy, kroimy je wzdłuż w plasterki i wkładamy do wody zakwaszonej cytryną. Myjemy szpinak, odsączamy na ściereczce. Odcedzamy karczochy, obsuszamy na papierowym ręczniku, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanej oliwie. Gdy nabiorą złotego koloru, wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy na papierze kuchennym. Solimy i trzymamy w cieple. Na teflonowej patelni rozpuszczamy masło, wlewamy rozbełtane jajka, solimy i pieprzymy.
Smażymy na średnim ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką, do momentu, aż jajka zgęstnieją. Bułeczki kroimy wzdłuż na pół. Na każdej kładziemy jajko, karczocha i szpinak. Pieprzymy, przykrywamy drugą polówką bułki i podajemy na stół.
Twoje zapiski: