puszka.pl - pysznie!

Duszone karczochy z Kalabrii (z owczym serem i oregano)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

10 karczochów
70 g suchego sera owczego
miękisz czerstwej bułki
4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
ząbek czosnku
łyżeczka suszonego i 3 gałązki świeżego oregano
sól
pieprz
sok z cytryny lub ocet

Przygotowanie:

Karczochy dzielimy na kawałki i wkładamy do wody zakwaszonej cytryną lub octem. Odcedzamy i rumienimy w 4 łyżkach oliwy z ząbkiem czosnku. Solimy i dusimy na małym ogniu, aż zrobią się miękkie. W razie potrzeby podlewamy wrzącą, osoloną wodą.

Dodajemy miękisz dużej czerstwej bułki, ser pokrojony w drobniutką kostkę, łyżeczkę oregano, sól i pieprz do smaku. Dusimy jeszcze kilka minut na średnim ogniu. Posypujemy świeżymi listkami oregano i natychmiast podajemy na stół.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Oct 28, 2001
Źródło/autor przepisu: Pani nr 11/2001

Twoje zapiski: