400 g suchej cieciorki
włoszczyzna bez kapusty
1 l soku warzywnego (np. Fortuna)
4 ząbki czosnku
sól
oliwa lub rzepakowy zimnotłoczony
posiekana nać pietruszki
Przygotowanie:
Cieciorkę namoczyc przez noc. Na drugi dzień odlać wodę, w której się moczyła ciecierzyca i przepłukać. Zalać wodą. Postawić, posolić, dać listka laurowego. Po pół godzinie gotowania dodawać jarzyny (w całości), cebulkę opalić na ogniu, też dodać i gotować wszystko jeszcze godzinę. Cieciorka ma być miękka. Gdy wszystko już będzie ugotowane zalać zupę sokiem warzywnym, wlać oliwy/rzepaku (ja daję ze 3-4 łyżki), zmiażdżony czosnek. Zagotować. Podawać posypane natką pietruszki.
Wskazówki i uwagi:
Można zrobić też wersję pomidorową dodając albo 1 kg pokrojonych/zmiksowanych pomidorów albo 1 l soku pomidorowego.
Nadesłał(a) magda firlit,
dnia: 2001-10-26 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.