Placek drożdżowy z kruszonką lub śliwkami (wykonanie błyskawiczne)
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
50 g drożdży
3/4 szklanki mleka
0,5 kg mąki
150 g cukru
4 jaja
0,5 kostki masła
ew. zapach
ew. rodzynki lub usmażone w cukrze skórki pomarańczowe
kruszonka:
100 g mąki
100 g cukru
0,5 kostki masła
w sezonie śliwkowym zamiast kruszonki mogą być węgierki
Przygotowanie:
W litrowym słoju drożdże zalać lekko ciepłym mlekiem, dodać ze 3 łyżki mąki i część cukru, wymieszać, zakryć i odstawić, aby zaczęły pracować.
W tym czasie całe jajka rozetrzeć z resztą cukru, a masło rozpuścić w rondelku. Jak drożdże podrosną, wlać je do roztartych jajek, mieszać dodając resztę mąki. Kiedy całość będzie gładka, dodać roztopiony tłuszcz. Można też dodać jakiś zapach, rodzynki. Ja często dodaję usmażone w cukrze skórki pomarańczowe.
Wyłożyć ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub tartą bułką.
Składniki kruszonki zmieszać aby nabrała wyglądu kruszonki, posypać nią ciasto i do pieca. Jeśli ktoś lubi wysoką drożdżówkę, to można wstawić blachę do zimnego piekarnika i nie nagrzewać go ponad 180-190°C. Jeśli drożdżówka ma być cienka (ja taką lubię) wstawić blachę do gorącego pieca (ok 200°C).
Wskazówki i uwagi:
W sezonie śliwkowym zdarza mi się zamiast kruszonką, pokryć wierzch ciasta połówkami węgierek (skórką do dołu).
Twoje zapiski: