puszka.pl - pysznie!

Placek drożdżowy z kruszonką lub śliwkami (wykonanie błyskawiczne)


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

50 g drożdży
3/4 szklanki mleka
0,5 kg mąki
150 g cukru
4 jaja
0,5 kostki masła
ew. zapach
ew. rodzynki lub usmażone w cukrze skórki pomarańczowe

kruszonka:
100 g mąki
100 g cukru
0,5 kostki masła

w sezonie śliwkowym zamiast kruszonki mogą być węgierki

Przygotowanie:

W litrowym słoju drożdże zalać lekko ciepłym mlekiem, dodać ze 3 łyżki mąki i część cukru, wymieszać, zakryć i odstawić, aby zaczęły pracować.

W tym czasie całe jajka rozetrzeć z resztą cukru, a masło rozpuścić w rondelku. Jak drożdże podrosną, wlać je do roztartych jajek, mieszać dodając resztę mąki. Kiedy całość będzie gładka, dodać roztopiony tłuszcz. Można też dodać jakiś zapach, rodzynki. Ja często dodaję usmażone w cukrze skórki pomarańczowe.

Wyłożyć ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub tartą bułką.

Składniki kruszonki zmieszać aby nabrała wyglądu kruszonki, posypać nią ciasto i do pieca. Jeśli ktoś lubi wysoką drożdżówkę, to można wstawić blachę do zimnego piekarnika i nie nagrzewać go ponad 180-190°C. Jeśli drożdżówka ma być cienka (ja taką lubię) wstawić blachę do gorącego pieca (ok 200°C).

Wskazówki i uwagi:

W sezonie śliwkowym zdarza mi się zamiast kruszonką, pokryć wierzch ciasta połówkami węgierek (skórką do dołu).
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-10-24 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Grażyna Szkudlińska

Twoje zapiski: