Jarzynka z kapusty włoskiej, papryki i marchewki
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1/4 włoskiej kapusty
3 papryki, po 1 z każdego koloru
1 mała ostra papryczka
3 marchewki
mały por
cebula
zielona pietruszka
sól
pieprz
jarzynka
ew. odrobina koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Kapustę siekamy, paprykę kroimy w kostkę (z ostrej papryczki dokładnie usuwamy nasionka, bo to one są najostrzejsze). Marchewki i pora kroimy w paseczki, cebulę w talarki. Wszystkie warzywka dusimy w niewielkiej ilości wody aż będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i jarzynką, można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego.
Wskazówki i uwagi:
Przerobione na wege.
Podajemy np. z soczewicą - moczymy ją w wodzie (ok. 1 godz.), następnie gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka.
Twoje zapiski: