2/3 szklanki groszku mrożonego lub niecała puszka konserwowego
1 szklanka suchego ryżu białego i/lub nieoczyszczanego
woda do ugotowania ryżu na lepko (dla brązowego ok. 2,5 szkl.) + trochę więcej
łyżka oleju/ oliwy
sól
inne przyprawy (np. kminek, gorczyca, kurkuma)
Przygotowanie:
Groszek mrożony podgotować w podanej ilości wody. Dolać oliwę, dorzucić ryż i gotować do wciągnięcia wody. Doprawić, podawać.
Jeśli groszek jest konserwowy najpierw gotujemy ryż (używając wody z groszku!) i chwilę przed końcem dodajemy groszek i przyprawiamy.
Wskazówki i uwagi:
Jeśli użyjemy białego ryżu choć w połowie ilości, to danie można schłodzić w małych miseczkach czy foremkach. Odwrócone i ozdobione np. rodzynkami może pełnić znakomicie rolę przystawki nawet na eleganckich przyjęciach. Biały ryż łatwo się rozkleja i trzyma porcje potrawy.
Jeśli mieszamy ryż brązowy i biały, oczywiście biały ryż dorzucamy kiedy brązowy będzie już podgotowany.
Nadesłał(a) syla,
dnia: 2001-10-11 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.