Cukinia faszerowana pomidorową cebulą
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
duża cukinia lub kabaczek
cebula
czosnek
sól
pieprz
inne przyprawy
troszkę oleju
sporo przecieru/pasty pomidorowej
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę wymieszać z czosnkiem, przyprawami, odrobiną oleju i sporą ilością przecieru pomidorowego - żywe pomidory nie będą wystarczająco intensywne w smaku i całość będzie zbyt płynna, ma to być farsz, a nie zupa..
Odciąć cukinii końcówkę ("głowę"), wydrążyć nożem te wszystkie farfocle z pestkami. Nadziać cukinię, zatknąć jej końcówkę z powrotem na miejscu.
Wsadzić do formy keksowej, posmarować pastą pomidorową lub rozrzedzonym koncentratem, oblać troszkę olejem z patelni. Przykryć folią i upiec aż będzie miękka.
Twoje zapiski: