puszka.pl - pysznie!

Cukinia faszerowana pomidorową cebulą


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

duża cukinia lub kabaczek
cebula
czosnek
sól
pieprz
inne przyprawy
troszkę oleju
sporo przecieru/pasty pomidorowej

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę wymieszać z czosnkiem, przyprawami, odrobiną oleju i sporą ilością przecieru pomidorowego - żywe pomidory nie będą wystarczająco intensywne w smaku i całość będzie zbyt płynna, ma to być farsz, a nie zupa..

Odciąć cukinii końcówkę ("głowę"), wydrążyć nożem te wszystkie farfocle z pestkami. Nadziać cukinię, zatknąć jej końcówkę z powrotem na miejscu.

Wsadzić do formy keksowej, posmarować pastą pomidorową lub rozrzedzonym koncentratem, oblać troszkę olejem z patelni. Przykryć folią i upiec aż będzie miękka.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-10-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Krysia Thompson

Twoje zapiski: