puszka.pl - pysznie!

Babka herbaciana

Asia: "Ciasto ma ładny, jasnobrązowy kolor i jest puszyste i wilgotne. Polecam."


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1 szkl. mocnej herbaty
8 dag rodzynek
8 dag margaryny, np. Kasi
10 dag cukru
2 żółtka
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
25 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Przygotowanie:

Rodzynki gotujemy w herbacie ok 5 minut, odcedzamy, herbatę studzimy. Ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy żółtka, skórkę cytrynową, po chwili mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem. Na końcu wlewamy po trochu herbatę i wsypujemy rodzynki. Herbaty teoretycznie ma być szklanka - ja daję tak 3/4, bo ciasto i tak jest bardzo wodniste.

Masę wlewamy do niedużej foremki keksowej lub babkowej i pieczemy ok. 50-60 min. w 180 st.C. Ja piekłam nawet 70 minut.

Wskazówki i uwagi:

Zawsze się boję, że mi wyjdzie zakalec z takiego mokrego ciasta, ale jakoś na razie zawsze mi się udaje. Chyba ta spora ilość proszku i sody trzyma całość.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Oct 21, 2001
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: asia

Twoje zapiski: