puszka.pl - pysznie!

Bigos z kostką sojową i grzybami suszonymi

Grzegorz 'Czajla' Chyła: "Nabrałem tym bigosem już kilku wszystkożerców :-)))))"


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 kg kiszonej kapusty
kostka sojowa albo coś podobnego
grzyby suszone
sos sojowy
olej do smażenia
ew. cebula
pieprz czarny i ew. biały
słoiczek koncentratu pomidorowego (można pominąć)
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren jałowca
ze 2 listki laurowe
ew. ze 2 pokrojone marchewki

Przygotowanie:

Kostkę sojową i grzyby suszone zalewam wrzątkiem z sosem sojowym, zostawiam na jakiś czas.

Biorę kiszoną kapustę i odciskam. To co zostanie to sok - nie wylewam go, można nim w razie potrzeby dokwasić bigos, wykorzystać do gotowania kapuśniaku lub jakiegoś warzywnego napoju. Kapustę szatkuję i do gara, zalewam wodą i niech się gotuje.

Kostka sojowa i grzyby już namokły. Odcedzam je, a odsączony płyn wlewam do kapusty. Grzyby kroję i wrzucam do kapusty. Kostkę wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem, kiedy się smaży polewam ją jeszcze sosem sojowym - podsmażony na oleju ma specyficzny aromat.

Albo jeszcze lepiej: olej, na to cebula w półplastrach, na to sos sojowy, na to kostka sojowa. Po chwili wszystko do gara.

Doprawiam: pieprz czarny i biały, koncentrat pomidorowy, po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca, ze dwa listki laurowe, ze dwie pokrojone marchewki. Jeżeli wyjdzie za mało kwaśne, dolewam do smaku sok z kiszonej kapusty.

Gotować długo, zostawić na noc, zagotować i potrzymać trochę na ogniu, zostawić na noc, zagotować... Bigos się przegryza - każda następna porcja jest lepsza.

Wskazówki i uwagi:

A my z Wojtkiem dodaliśmy jeszcze majeranku - wyszło pycha!
Nadesłał(a) pat, dnia: 2001-10-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Grzegorz

Twoje zapiski: