puszka.pl - pysznie!

Ziemniaki po alpejsku czyli "kartofel salat" (kartoffelsalat, sałatka ziemniaczana)

Doskonała na każdą okazję, na ciepło i na zimno, jako samodzielne danie i dodatek do obiadu. W Niemczech i na Śląsku tradycyjnie podawana do obiadu świątecznego.
Maria: "U mnie w domu też do obiadu podawało się często takie ziemniaki. Moja babcia nazywała to 'ziemniaki po alpejsku' a na Śląsku, gdzie teraz mieszkam, podobne ziemniaki nazywa się 'kartofel salat'."
Beata: "W ostatnie Boże Narodzenie zostałam zaproszona na tradycyjny niemiecki obiad świąteczny. [..] Gospodarz opowiadał jak to jeszcze 20 lat temu przy wyborze żony brało się pod uwagę, czy umie zrobić dobrą sałatkę ziemniaczaną."



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ziemniaki
oliwa
ocet - najlepiej ziołowy lub z czerwonego wina
cebulka i ew. dodatkowo szczypiorek
sól
pieprz
inne przyprawy typu koperek, zielona pietruszka lub inne zioła wg upodobania

Przygotowanie:

Gotujesz ziemniaki w mundurkach, ale tak, aby nie były zbyt rozgotowane. Muszą jednak być ugotowane - chodzi o to, żeby nie rozpadały się potem na paćkę.

Obierasz jak są gorące, kroisz w plastry i jeszcze gorące polewasz sosem z oliwy i octu. Dodajesz drobniutko posiekaną cebulkę, najlepiej wraz z zielonymi pędami, albo w razie braku takowej dodaj jeszcze oprócz cebuli szczypiorek. Sól i pieprz do smaku i inne przyprawy typu koperek, zielona pietruszka lub inne zioła wg upodobania. Jeśli odstawimy ją na trochę przed podaniem, to wyjdzie jej tylko na dobre.

W tym wszystkim chodzi o to, aby zalać sosem gorące ziemniaki i aby były gotowane w mundurkach. Inne już nie mają tego smaczku.

Wskazówki i uwagi:

Krysia Thompson: "Ja jeszcze znam wersję, gdzie zimną już sałatkę polewa się gorącą mieszaniną oliwy i soku z cytryny. Czy ta metoda czy ta - efekt jest taki, ze kartofle wciągają sosik i mają smak jak marynowane."

Beata: "Goście długo wymieniali się uwagami na temat przyrządzania tej sałatki. Ważne jest żeby ziemniaki gotować w całości, w skórkach, kroić jeszcze gorące i gorące zalać sosem. Ważna jest też grubość plastrów, ale najważniejszy jest odpowiedni gatunek ziemniaków - nie mogą się rozpadać po ugotowaniu."
Nadesłał(a) pat, dnia: 2001-09-28 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Maria, gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: