Pizza Muhameda na puszystym cieście
Dzieło kolegi - ciasto wychodzi rewelacyjnie, robiło swego czasu furorę w jednej z warszawskich knajp, gdzie ów kolega pracował.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
ciasto:
0,5 kg mąki
25 g drożdży
0,5 łyżeczki cukru
1/3 szkl.wody o temperaturze pokojowej
3/4 szkl. mleka [dla wegan roślinnego]
1 płaska łyżka soli
100 ml oleju
sos:
koncentrat pomidorowy
cebula
sól
pieprz
oregano
farsz - według uznania:
pieczarki
oliwki i/lub kapary
papryka
kukurydza
pomidory
cebula
Przygotowanie:
1. Drożdże z wodą i cukrem rozrobić i wymieszać z pozostałymi składnikami na ciasto - czekać aż wyrośnie.
2. Składniki na sos usmażyć dodając nieco wody.
3. Składniki na farsz pokroić.
4. Ciasto posmarować sosem, na to położyć farsz.
5. Piec 5-6 minut w temperaturze 280 stopni.
Wskazówki i uwagi:
Przepis podany na 1 dużą blachę.
Twoje zapiski: