puszka.pl - pysznie!

Soczewica w sosie pomidorowym


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

soczewica
sól
ew. cytryna

pomidory surowe lub z puszki
oliwa z oliwek do smażenia
zioła, np. majeranek, bazylia i tymianek
cebula
czosnek

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować normalnie - zalać potrójną ilością wody, posolić, gotować nie dłużej niż 30 min. (czerwoną krócej, ok. kwadrans). Dla smaku warto dodać do gotowania czosnek i ćwiartki cytryny - patrz: Soczewica - jak gotować?.

Do tego zrobić sos pomidorowy. Pokrojone pomidory wrzucić na patelnię razem z oliwą z oliwek, do tego majeranek, bazylia i tymianek, posiekana cebula (surowa albo podsmażona w zal. od gustu) i czosnek w plasterkach. Dusić aż zgęstnieje i pomidorki się porozwalają. Polać lub wymieszać z soczewicą.
Nadesłał(a) pat, dnia: Sep 30, 2001
Źródło/autor przepisu: Endi, gr.dyskusyjna ircx.pl.polskavege

Twoje zapiski: