1 kapusta pekińska
kawałek pora lub cebuli
kukurydza konserwowa (kilka łyżek lub puszka) lub papryka kolorowa
kilka ogórków kiszonych
1 marchewka lub słodkie jabłko (albo 2)
sól
ocet winny lub sok z cytryny
oliwa z oliwek lub z pestek winogron (3 razy tyle, co octu)
ew. bazylia lub świeża natka pietruszki
w lato, gdy warzywa są tańsze i smaczniejsze: świeża papryka, pomidory, świeże ogórki zamiast kiszonych, rzodkiewka
Przygotowanie:
Kapusta pekińska, por lub cebula, ogórki kiszone - drobno pokroić. Dodać marchewkę (startą na tarce o dużych oczkach) i kukurydzę konserwową.
Wymieszać składniki, posolić, [...] doprawić octem winnym, posypać bazylią lub świeżą natką pietruszki, dodać oliwę z oliwek. Ja osobiście dodaje oliwę z pestek winogron, bo nie lubię z oliwek.
Wskazówki i uwagi:
W lato, gdy warzywa są tańsze i smaczniejsze, dodaję świeżą paprykę, pomidory, świeże ogórki zamiast kiszonych, rzodkiewkę.
Pozdrawiam i życzę smacznego.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2001-10-21 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu Anety z gr.dyskusyjnej pl.rec.kuchnia