puszka.pl - pysznie!

Sos do sałaty(-ki) z octem balsamicznym i czosnkiem (winegret)

Beata: "To mój ulubiony sos np. do zielonej sałaty, ale też do sałatki z fasoli czy grillowanych warzyw."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

proporcje w przybliżeniu:
łyżeczka musztardy (najlepiej Dijon)
łyżka octu balsamicznego
4 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku

Przygotowanie:

Ukręcam sos: do musztardy dodaję ocet, mieszam dokładnie aż masa będzie gładka. Następnie stopniowo dodaję oliwę ciągle mieszając. Wychodzi sos o konsystencji majonezu w kolorze brązowym. Na końcu dodaję rozgnieciony czosnek.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2001-09-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Beata, gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: