Tarator bi ellaban (sos z tahini i jogurtu)
Pasuje do kefte (kofty) i szaszłyków. Herbatka: "przepis dostałam kiedyś od pani, która spędziła szmat czasu w Libanie".
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
150 ml pasty sezamowej tahini (tahine) - generalnie są to zmielone ziarna sezamowe z oliwą
3 ząbki czosnku
sól
2 cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki - posiekanej
150 ml jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Czosnek miażdżymy i rozcieramy z solą. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z czosnkiem, dodajemy pastę sezamową (najlepiej użyć do tego miksera).
Dodajemy pietruszkę + 150 ml jogurtu naturalnego, mieszamy i doprawiamy do smaku. Sos powinien być niezbyt gęsty. Jeśli wyjdzie za gęsty, trzeba go rozcieńczyć wodą.
Twoje zapiski: