puszka.pl - pysznie!

Tarator (libański sos z tahini)

Pasuje do kefte (kofty) i szaszłyków. Herbatka: "Przyznaję bez bicia, że niewypróbowany, ale dostałam go kiedyś od pani, która spędziła szmat czasu w Libanie - więc sądzę, że przepis jest wiarygodny."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

150 ml pasty sezamowej tahini (tahine)- generalnie są to zmielone ziarna sezamowe z oliwą
3 ząbki czosnku
2 cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki - posiekanej
sól

Przygotowanie:

Czosnek miażdżymy i rozcieramy z solą. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z czosnkiem, dodajemy pastę sezamową (najlepiej użyć do tego miksera).

Dodajemy pietruszkę, mieszamy i doprawiamy do smaku. Sos powinien być niezbyt gęsty. Jeśli wyjdzie za gęsty, trzeba go rozcieńczyć wodą.
Nadesłał(a) pat, dnia: Oct 23, 2001
Źródło/autor przepisu: Herbatka, gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: