puszka.pl - pysznie!

Kapusta duszona z warzywami

Bożena: "Taka kapusta jest dobra [...] zamiast ziemniaków lub innych tradycyjnych dodatków."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kapusta
marchew
cebula
tłuszcz do smażenia (olej, masło)
pomidory lub koncentrat pomidorowy
ew. papryka
ew. grzyby (nawet pieczarki)
sól
przyprawy
ew. mąka (jeżeli zostanie zbyt dużo wody)
śmietana (w wersji lakto-wege)

Przygotowanie:

Kapustę szatkuję i wrzucam do jakiegoś gara o grubym dnie. Do tego dużo startej na tarce (duże oczka) marchwi, pokrojona cebula zrumieniona na tłuszczyku (oleju, maśle - kto co woli), pomidory (ćwiartki bez skóry) lub koncentrat, jeżeli jest to papryka, mogą być też grzyby (nawet pieczarki), ok. 1 szklanki wody, sól i przyprawy.

Wszystko powoli się dusi na małym ogniu. Na końcu, jeżeli zostało zbyt dużo wody, daję trochę mąki. Można doprawić śmietaną [w wersji lakto-wege].
Nadesłał(a) pat, dnia: Oct 5, 2001
Źródło/autor przepisu: Na podstawie przepisu podanego na gr. dyskusyjnej pl.rec.kuchnia przez Bożenę

Twoje zapiski: