puszka.pl - pysznie!

Pasta z soczewicy (strączkowa) do chleba (zbożowy) ;-)))

Dobrze smakuje z pokrojonym pomidorem, lub surówką z pomidorów.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka zielonej soczewicy
1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
3-6 ząbków czosnku (zależnie od upodobań)
6 łyżek oleju roślinnego
1 łyżka sosu sojowego
pieprz
bazylia, tymianek, zależnie od upodobań

Przygotowanie:

Wypłukaną soczewicę zalać 2-ma szklankami wody i gotować do
niemal całkowitego wygotowania wody (ok. 40 minut). Na 3-5 minut przed zakończeniem gotowania dodać mąkę kukurydzianą. Odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie posiekać czosnek. Do wystudzonej soczewicy dodać czosnek, olej roślinny, sos sojowy, pieprz i przyprawy.
Całość wymieszać i rozgnieść widelcem (część ziaren soczewicy może pozostać nierozgnieciona).
Nadesłał(a) pat, dnia: Oct 5, 2001
Źródło/autor przepisu: Gandalf, gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: