puszka.pl - pysznie!

Pieczone ziemniaki z piekarnika


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ziemniaki
tłuszcz do pieczenia (może być oliwa)
sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, wypłukać w zimnej wodzie i osuszyć w ściereczce. W małym rondelku rozpuścić i podgrzać trochę tłuszczu, może być oliwa. Obtoczyć w tłuszczu każdy kawałek ziemniaka i wykładać na blaszkę tak, żeby się zbytnio nie stykały.

Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 200-220°C. Czas pieczenia około 40-50 minut, ale też zależy od gatunku ziemniaków i wielkości kawałków.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2001-10-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: emc, gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: