405 g cukru pudru
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka golden syrup (to syrop z cukru, u nas sprzedają gotowy, jest gęsty, przezroczysty i też dobry na naleśnikach - pewnie można zastąpić glukozą, jak trudno dostać)
125 ml mleka
30 g masła
łyżeczka imbiru w proszku
łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie:
Przygotować foremkę (21 cm x 11 cm)
Wrzucić do ciężkiego gara cukier, 2 łyżki kokosa, syrop, masło i imbir. Mieszać na małym ogniu aż się wszystko jednolicie rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować bez mieszania przez 8 minut, aż osiągnie temperaturę 115 st. C (dobrze mieć termometr). Ostudzić z lekka, dodać wanilie i mieszać elektrycznym mikserem, aż zgęstnieje i wygląda 'creamy'. Wyłożyć do foremki, posypać reszta kokosu. Kroić jak całkiem stwardnieje.
(Chyba się skuszę - jakby odjąć ten kokos i imbir, to może wyjdzie krówka???)