puszka.pl - pysznie!

White chocolate fudge

Uwaga - baaardzo tuczace!! :-)


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

pol kilo cukru pudru
155ml smietanki (ja uzylam tlustej - jak szalec to szalec, no i chcialem gesta)
150g masla + troche na posmarowanie foremki
175g bialej czekolady
1 lyzka plynnej glukozy
1/2 szklanki posiekanych drobno orzechow wloskich
30g bialej czekolady, stopionej (na ozdobe)
30g ciemnej czekolay (na ozdobe)

Przygotowanie:

1. foremke kwadratowa o boku 20cm (nie musi byc zaroodporna) wylozyc folia aluminiowa i posmarowac stopionym maslem lub olejem.
2. W ciezkim garze (jak do konfitur) wymieszac razem cukier, smietane, maslo, czekolade i glukoze na malym ogniu, az sie cukier rozpusci. Doprowadzic do wrzenia powoli, ciagle mieszajac. Mieszac na ogniu jeszcze
przez jakies 5 minut, az sie zrobi zlociste. Ciagle mieszac, zeby sie nie przypalilo.
3. Zdjac z ognia, i mieszac-ubijac drewniana lyzka az do ostygniecia (czyli dlugo...). Wmieszac orzechy. Przelozyc do foremki, polac roztopiona czekolada biala i ciemna w ozdobne esy floresy.
4. Wstawic do lodowki, az sie dobrze schlodzi (przez noc). Wyjac z foremki i pokroic na male kwadraciki - zeby wyszlo 24, bo wiekszych nie da sie zjesc na raz i tak - bardzo to sycace.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-09-24 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: "Anna Sheridan"

Twoje zapiski: