0,5 kg mrożonego szpinaku lub 2 pęczki świeżego
ok. 200 g tofu (najlepiej czosnkowego lub naturalnego)
4-5 ząbków czosnku (można pominąć)
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki mąki pszennej razowej - tylko wtedy, gdy będzie rzadki farsz
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
sól
ew. pieprz
Przygotowanie:
Szpinak świeży należy najpierw rozdrobnić. Mrożony od razu można zagotować. Posolić, dodać 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, dodać gałki, imbiru, oliwy. Gotować w nie przykrytym garnku, na wolnym ogniu tak, by wyparowała woda (ok. 10-15 min). Jeśli jednak szpinak będzie rzadki - rozrobić 1-2 łyżki mąki w małej ilości wody i dodać do szpinaku, zagotować.
Na koniec dorzucić 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku. Gdy przestygnie szpinak, zetrzeć na tarle o drobnych oczkach tofu. Wymieszać. Spróbować, czy dobrze słone, imbirowe, gałkowe, itp :-)
Wskazówki i uwagi:
Farsz nadaje się na pierogi, naleśniki, rolady. Jeśli dziecko nie lubi czosnku - można oczywiście zmniejszyć jego ilość lub wyeliminować zupełnie.
Nadesłał(a) magda firlit,
dnia: 2001-09-20 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.