puszka.pl - pysznie!

Pizzowe bułeczki z nadzieniem cebulowo-pomidorowym


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 20 szt.

ciasto:
50 g drożdży
100 g płynnej margaryny
200 ml wody
900 ml (3 i 3/5 szkl.) mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczki soli

nadzienie:
4 cebule
3 ząbki czosnku
4 pomidory (poza sezonem mogą być pomidory z puszki)
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
sól
pieprz
2 łyżki margaryny do smażenia

jajko do posmarowania wierzchu
ser do posypania

Przygotowanie:

Ciasto: Podgrzać margarynę i wodę do 37°C, włożyć drożdże i wymieszać. Dodać mąkę, jajka, proszek do pieczenia i sól, dokładnie wyrobić i zostawić do wyrośnięcia na 45 min.

Nadzienie: Wszystko drobno pokroić i usmażyć na patelni, po czym wystudzić.

Ja robię sobie 20 kulek w miarę równych i wałkuję każdą, nakładam nadzienie, zlepiam do dołu, smaruję jajkiem, na to żółty starty ser i do pieca. Piec w 220°C aż będą ładnie rumiane (ok. 15 min.).
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-09-16 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Adiola

Twoje zapiski: