puszka.pl - pysznie!

Spaghetti ze szpinakiem, czuszką i suszonymi pomidorami


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

makaron spaghetti, grubość numer 5
sól
liście szpinaku
suszone pomidory
ostra czerwona papryczka (czuszka)
pół ząbka czosnku
ser Grana Padano lub parmezan
oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Szef kuchni Amarone, bardzo dobrej włoskiej restauracji, robi tak:

Spaghetti ugotować w osolonej wodzie. Szpinak wrzucić do wrzątku na kilka sekund. Potem od razu do zimnej wody, można dodać lodu, by zachował zielony kolor. Wycisnąć z wody, pokroić, ale nie za cienko.

Na oliwę wrzucić szpinak, suszone pomidory, ostrą czerwoną papryczkę (czuszkę), pół ząbka czosnku, przesmażyć. Ugotowane spaghetti (nie hartować wodą!) wrzucić na patelnię do szpinaku.

Całość na talerzu posypać startym serem Grana Padano. Można go zastąpić parmezanem, ale też oryginalnym (byle nie tym, co sprzedają w torebkach w sklepach).
Nadesłał(a) Rena, dnia: Sep 15, 2001
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Katarzyna T. Nowak

Twoje zapiski: