Chłodnik buraczkowo-szczawiowy z ogórkami, rzodkiewkami i zieleniną
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
2 buraczki młode
150 g szczawiu
2 ogórki
pęczek rzodkiewek
koperek
szczypiorek
2 opakowania kefiru
pół szkl. śmietany
sól
pieprz
cukier
2 jajka
Przygotowanie:
Buraki myjemy i gotujemy, wyjmujemy z wywaru i kroimy w słupki. Szczaw myjemy, siekamy, gotujemy i studzimy. Ogórki i rzodkiewki kroimy w kostkę. Siekamy koperek i szczypiorek.
Mieszamy składniki (razem z ostudzonym wywarem z buraków) i wrzucamy do kefiru połączonego ze śmietaną. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Można dodatkowo schłodzić. Jajka ugotowane i pokrojone na ćwiartki rozkładamy na talerze, wlewamy chłodnik i podajemy z młodymi ziemniakami.
Twoje zapiski: