Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
250 g truskawek i poziomek
250 g malin
250 g agrestu
1 łyżka cukru + do posypania owoców
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szkl. mleka
250 ml śmietanki
ew. groszek ptysiowy lub grzanki z ciasta drożdżowego
Przygotowanie:
Owoce przebieramy i myjemy. Zagotowujemy 1 szkl. wody z dodatkiem 1 łyżki cukru. Dodajemy agrest, zagotowujemy, przecieramy przez sito.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy kilkoma łyżkami zimnego mleka. Resztę mleka gotujemy, do wrzącego wlewamy rozprowadzoną mąkę ziemniaczaną, doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy, studzimy, a nawet oziębiamy w lodówce.
Do talerzy wkładamy truskawki, maliny i poziomki, posypujemy lekko cukrem, pozostawiamy na 20 min. wlewamy mleko, przecier i smietanke. mieszamy dokladnie i podajemy, ewentualnie z groszkiem ptysiowym lub grzankami z ciasta drozdzowego.
Twoje zapiski: