Ryż na mleku z aromatycznym sosem gruszkowym
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 litr mleka (zwykłego lub roślinnego)
20 dag tajskiego ryżu
szczypta soli
10 dag cukru z trzciny cukrowej
4 lekko kwaśne gruszki
10 dag miałkiego cukru
3-centymetrowy kawałeczek świeżego korzenia imbiru
3 suszone owoce anyżu gwiazdkowego
laseczka cynamonu
listek wawrzynu (laurowy)
Przygotowanie:
Gotujemy mleko i do wrzącego sypiemy opłukany ryż, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na średnim ogniu tak długo, aż zgęstnieje, pozostając twardy (al dente).
W tym czasie obieramy gruszki, pozostawiając kilka skrawków skórki. Dzielimy owoce na cząstki, usuwamy gniazda nasienne. Wkładamy do rondla z 400 ml wody, miałkim cukrem, obranym imbirem, anyżem, cynamonem, wawrzynem. Gotujemy na średnim ogniu tak długo, aż owoce staną się miękkie.
Posypujemy ryż cukrem z trzciny, rozkładamy do miseczek, a na wierzchu układamy gruszki z syropem.
Twoje zapiski: