puszka.pl - pysznie!

Ryż na mleku z aromatycznym sosem gruszkowym


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 litr mleka (zwykłego lub roślinnego)
20 dag tajskiego ryżu
szczypta soli
10 dag cukru z trzciny cukrowej

4 lekko kwaśne gruszki
10 dag miałkiego cukru
3-centymetrowy kawałeczek świeżego korzenia imbiru
3 suszone owoce anyżu gwiazdkowego
laseczka cynamonu
listek wawrzynu (laurowy)

Przygotowanie:

Gotujemy mleko i do wrzącego sypiemy opłukany ryż, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na średnim ogniu tak długo, aż zgęstnieje, pozostając twardy (al dente).

W tym czasie obieramy gruszki, pozostawiając kilka skrawków skórki. Dzielimy owoce na cząstki, usuwamy gniazda nasienne. Wkładamy do rondla z 400 ml wody, miałkim cukrem, obranym imbirem, anyżem, cynamonem, wawrzynem. Gotujemy na średnim ogniu tak długo, aż owoce staną się miękkie.

Posypujemy ryż cukrem z trzciny, rozkładamy do miseczek, a na wierzchu układamy gruszki z syropem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Aug 18, 2001
Źródło/autor przepisu: Pani nr 8/2001

Twoje zapiski: