placek śliwkowy dla Agnisi
		
			zapewne placek śliwkowy tak przypadł do gustu Niechcicom z "Nocy i dni" Dąbrowskiej, że Barbara nieraz piekła do w Serbinowie, gdzie owoców nie brakowało. My możemy go przyrządzić zarówno ze śliwek świeżych (jest wtedy najsmaczniejszy), ale także z mrożonych lub tych z kompotu.
		
		
		
		
		
	 
	
		
	
	
		
		
		
		
		
			Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
		
	
		
			Składniki:
			
				
 dla  8 osób
			
			
	
			250 g (1 i 1/4 szkl.) maki
2 czubate lyzki maki ziemniaczanej
pol szkl. oleju slonecznikowego
250 g (8 lyzek) cukru
3 jajka
125 ml (pol szkl.) mleka
cukier wanilowy
1 czubata lyzka proszku do pieczenia
500 g sliwek
tluszcz i bulka tarta do formy
		 
		
	 
	
	
		Przygotowanie: 
			
		
		jaja utrzec lub zmiskowac z cukrem  i cukrem waniliowym, nastepnie stopniowo dodawac olej, ciagle ucierajac. dodac make i make ziemniaczana, proszek do pieczenia i mleko. wymieszac. forme wysmarowac tluszczem, posypac bulka tarta. ciasto wlac do formy. sliwki poprzecinac na pol, wybrac pestki, poukladac na ciescie przecieta czescia do gory. piec w niezbyt goracym piekarniku ok. 1 godz. po przestygnieciu posypac cukrem pudrem lub polukrowac.
	 
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
		Twoje zapiski: