puszka.pl - pysznie!

placek śliwkowy dla Agnisi

zapewne placek śliwkowy tak przypadł do gustu Niechcicom z "Nocy i dni" Dąbrowskiej, że Barbara nieraz piekła do w Serbinowie, gdzie owoców nie brakowało. My możemy go przyrządzić zarówno ze śliwek świeżych (jest wtedy najsmaczniejszy), ale także z mrożonych lub tych z kompotu.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 8 osób

250 g (1 i 1/4 szkl.) maki
2 czubate lyzki maki ziemniaczanej
pol szkl. oleju slonecznikowego
250 g (8 lyzek) cukru
3 jajka
125 ml (pol szkl.) mleka
cukier wanilowy
1 czubata lyzka proszku do pieczenia
500 g sliwek
tluszcz i bulka tarta do formy

Przygotowanie:

jaja utrzec lub zmiskowac z cukrem i cukrem waniliowym, nastepnie stopniowo dodawac olej, ciagle ucierajac. dodac make i make ziemniaczana, proszek do pieczenia i mleko. wymieszac. forme wysmarowac tluszczem, posypac bulka tarta. ciasto wlac do formy. sliwki poprzecinac na pol, wybrac pestki, poukladac na ciescie przecieta czescia do gory. piec w niezbyt goracym piekarniku ok. 1 godz. po przestygnieciu posypac cukrem pudrem lub polukrowac.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Aug 18, 2001
Źródło/autor przepisu: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr 8/2001

Twoje zapiski: