Zabawa w zupę pokrzywową według Schellera
Pokrzywa jest nie tylko smaczna, ale też bogata w witaminy C, A i K.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
200 g młodych pokrzyw
do 150 g cebuli
ząbek czosnku
olej do smażenia
wywar z jarzyn (może być z kostki)
śmietana
pieprz
sól
odrobina gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Pokrzywy dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na odcinki o długości mniejszej niż średnica patelni lub garnka, w którym uwarzymy zupę.
Cienko pokrojoną w plastry cebulę przesmażamy na oleju aż się zeszkli, dodajemy ząbek czosnku i pokrojoną pokrzywę. Po krótkim przesmażeniu zalewamy wywarem z jarzyn i gotujemy przez 10 min. Wyjmujemy pokrzywę, siekamy ją drobno, dodajemy do zupy, dosmaczamy śmietaną, pieprzem, solą i odrobiną gałki muszkatołowej.
Podajemy z grzankami przesmażonymi na oleju z czosnkiem.
Twoje zapiski: