Kostka sojowa (lub granulat) curry z rodzynkami i kokosem
Danie to jest doskonałe jako dodatek do ryżu lub do pieczywa. Dodając więcej rodzynek otrzymamy wersję bardziej słodką. Dodając więcej curry - wersję bardziej ostrą. Pachnie rewelacyjnie i równie ciekawie wygląda. Tanim kosztem można w ten sposób przygotować potrawę niemal jak z kuchni indyjskiej.
kostka sojowa lub granulat sojowy - 300 g
sól
bulion lub przyprawy do namoczenia kostki/granulatu
2 cebule średniej wielkości
paczka curry - 25 g (potrzeba 2/3 takiej paczki)
rodzynki
wiórki kokosowe, ile kto lubi
oliwa z oliwek / olej do smażenia
Przygotowanie:
Kostkę sojową (lub granulat) namoczyć, zmiękczyć, przysmażyć lekko na oliwie. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilkę 'podusić', dodając wody od czasu do czasu. Potem dodać curry, rodzynki (im więcej, tym danie będzie bardziej słodkie) i wiórki kokosowe, według uznania. Dalej wszystko dusić, aż rodzynki zrobią się mięciutkie. Dodać wodę od czasu do czasu. Zresztą wody można dodać dość sporo, aby otrzymany w ten sposób 'sos' był bardziej rzadki. Z ryżem smakuje rewelacyjnie.
Nadesłał(a) EwaH,
dnia: 2000-07-19 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.