puszka.pl - pysznie!

Zupa koperkowa z lanym ciastem razowym dla malucha


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

włoszczyzna - 2 sztuki (a raczej komplety :-)
2 pęczki koperku
sól
oliwa z oliwek
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka pestek z dyni
ew. 1 łyżka tamari

lane ciasto:
mąka pszenna razowa
łyżeczka mąki sojowej
sól

Przygotowanie:

Włoszczyznę włożyć go gara i zalać ok. 1,5 l litra wody. Posolić i wrzucić 1 posiekany drobno pęczek koperku. Gdy jarzyny będą miękkie, wrzucić drugi pęczek koperku i zagotować.

Przygotować lane ciasto: wymieszać mąkę pszenną razową z wodą z dodatkiem łyżeczki mąki sojowej i soli. Ciasto powinno być naprawdę gęste, bo rzadkie może się "rozpuścić".

Do gotującej się zupy powoli wlewać z łyżeczki lane ciasto. Pogotować ze 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, doprawić oliwą, można tamari dać z łyżkę, i zabielić zmielonymi pestkami.

Wskazówki i uwagi:

Ilość lanego ciasta zależy od upodobań jedzących :-) Ja robię w kubku 250 ml, czyli dużo.

Zmielone pestki zabielają i podnoszą smak i wartość odżywczą zupy. Wiele zup zabielam w ten sposób.
Nadesłał(a) magda firlit, dnia: Aug 18, 2001
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: