Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
75 dag twarogu śmietankowego
75 dag twarogu półtłustego
10 jaj
10 dag miękkiego masła
1,5 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń migdałowy (lub inny biały)
3 łyzki kaszy manny
1 lyzeczka proszku do pieczenia
aromat
bakalie (rodzynki, jak ktos lubi - migdały, orzechy)
Przygotowanie:
Do duzej michy wrzucic wszystko procz twarogu, proszku do pieczenia, bakalii i aromatu.
Poucierac mikserem kilka minut, wrzucic twarog, aromat i proszek, znow poucierac , dodac bakalie, przelozyc do formy (ja pieklam w duzej tortownicy), wstawic do lekko nagrzanego piekarnika (ok. 100 stopni)podkręcić ciepełko do 180 stopni i piec 50-60 minut.
Po tym czasie wyłaczyć gaz, prąd (co kto ma ;-) i pozostawic ciasto na 10 minut w zamknietym piekarniku a potem uchylic drzwiczki i niech sobie
stygnie.
Jak ciasto jest juz zimne, to wierzch udekorować brzoskwiniami z puszki i zalać brzoskwiniową galaretką.
Wskazówki i uwagi:
Patent pani Sabiny - cząstki brzoskwin przyczepic do ciasta wykałaczkami, to nie poplyną po zalaniu galaretka.
Twarog - nie jest 3x mielony, tylko przez praske do ziemniakow przecisniety ale jak ktos raz zmieli to wystarczy - z braku praski ;-)))
Nie ma tu ubitej oddzielnie piany, dodawania twarogu po lyzce, tylko wszystko na huurrraaa i wychodzi super ;-))
rena: galaretka = agarowa (wegetarianska)
Twoje zapiski: