puszka.pl - pysznie!

Żółty kuskus z rodzynkami i migdałami

Można dodać więcej rodzynek, aby było bardziej słodkie. Można także zrezygnować z miodu. Danie to nadaje się doskonale jako przekąska lub deser.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

200 g kaszy kuskus
1/2 łyżeczki kurkumy lub kilka nitek szafranu
80 g rodzynek
szczypta cynamonu
szczypta soli
szczypta pieprzu

3 łyżki oliwy lub oleju
50 gram orzeszków piniowych lub obranych ze skórki migdałów lub płatków migdałowych
łyżka miodu, aczkolwiek niekoniecznie

Przygotowanie:

Kurkumę lub szafran rozpuścić w szklance wody, zagotować. Następnie kuskus, rodzynki oraz przyprawy należy zalać 'żółtym wrzątkiem'. Odstawić na kilka minut.

Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i wrzucić kuskus wraz z rodzynkami do podsmażenia. Podsmażać, podsmażać, a tuż przed podaniem dodać orzeszki lub migdały. Na końcu dodać jeszcze miód rozpuszczony w niewielkiej ilości wody (1/3 szklanki). Podawać gorące. Pycha.
Nadesłał(a) EwaH, dnia: Jul 19, 2000
Źródło/autor przepisu: Zmodyfikowana wersja przepisu z "Wysokich obcasów"

Twoje zapiski: