200 g kaszy kuskus
1/2 łyżeczki kurkumy lub kilka nitek szafranu
80 g rodzynek
szczypta cynamonu
szczypta soli
szczypta pieprzu
3 łyżki oliwy lub oleju
50 gram orzeszków piniowych lub obranych ze skórki migdałów lub płatków migdałowych
łyżka miodu, aczkolwiek niekoniecznie
Przygotowanie:
Kurkumę lub szafran rozpuścić w szklance wody, zagotować. Następnie kuskus, rodzynki oraz przyprawy należy zalać 'żółtym wrzątkiem'. Odstawić na kilka minut.
Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i wrzucić kuskus wraz z rodzynkami do podsmażenia. Podsmażać, podsmażać, a tuż przed podaniem dodać orzeszki lub migdały. Na końcu dodać jeszcze miód rozpuszczony w niewielkiej ilości wody (1/3 szklanki). Podawać gorące. Pycha.
Nadesłał(a) EwaH,
dnia: 2000-07-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Zmodyfikowana wersja przepisu z "Wysokich obcasów"