Chutney z gruszek
Chutney podajemy z chlebkami indyjskimi jako przystawkę lub oryginalny dodatek np. do serów.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
5 lekko kwaśnych gruszek
2 świeże ostre papryczki
40 g masła lub ghee (można zastąpić olejem)
1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
1/2 łyżeczki ziaren kminku
1 łyżeczka kurkumy
3 łyżki cukru z trzciny cukrowej
1 łyżeczka soku z limonki
Przygotowanie:
Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobne kawałki. Z papryczek odrywamy szypułki, wybieramy nasiona, kroimy w paseczki. Jeśli nie mamy gotowego ghee, przygotowujemy je sami: rozpuszczamy masło na bardzo małym ogniu, a gdy wystygnie, zdejmujemy z powierzchni biały nalot.
Rozgrzewamy tak przygotowany tłuszcz na patelni, rumienimy pokrojone papryczki z gorczycą i kminkiem. Dodajemy gruszki i kurkumę. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 5 min. Następnie dodajemy cukier z trzciny i sok z limonki. Czekamy do momentu, aż masa zgęstnieje, po czym odstawiamy sos do wystygnięcia.
Twoje zapiski: