camembert z gruszkami i pistacjami
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
4 lekko kwasne gruszki
2 male camemberty o wadze 10 dag kazdy
2 lyzki luskanych pistacji
lyzeczka ziarenek czarnego pieprzu
lyzeczka miodu
2 galazki tymianku
Przygotowanie:
pistacje zanurzamy na 30 sekund we wrzacej wodzie, odcedzamy i obieramy. z gruszek odcinamy ukosne plastry miazszu tak, by pozostaly ukosne podstawy. podstawy owocow zalewamy w garnuszku 4 dl wody, dodajemy lyzeczke ziaren pieprzu w woreczku z gazy i 2 galazki tymianku. gotujemy pod przykryciem na srednim ogniu, az owoce beda miekkie. nastepnie kroimy w poprzek 2 male camemberty, przekladamy je do foremki wylozonej natluszczonym papierem do pieczenia i stawiamy pod rusztem piekarnika. gdy serki sie rozpuszcza, przekladamy je na talerze, na kazdym ukladamy kawalek gruszki. polewamy miodem z tymiankiem, posypujemy pistacjami. od razu podajemy na stol.
Twoje zapiski: