puszka.pl - pysznie!

camembert z gruszkami i pistacjami


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

4 lekko kwasne gruszki
2 male camemberty o wadze 10 dag kazdy
2 lyzki luskanych pistacji
lyzeczka ziarenek czarnego pieprzu
lyzeczka miodu
2 galazki tymianku

Przygotowanie:

pistacje zanurzamy na 30 sekund we wrzacej wodzie, odcedzamy i obieramy. z gruszek odcinamy ukosne plastry miazszu tak, by pozostaly ukosne podstawy. podstawy owocow zalewamy w garnuszku 4 dl wody, dodajemy lyzeczke ziaren pieprzu w woreczku z gazy i 2 galazki tymianku. gotujemy pod przykryciem na srednim ogniu, az owoce beda miekkie. nastepnie kroimy w poprzek 2 male camemberty, przekladamy je do foremki wylozonej natluszczonym papierem do pieczenia i stawiamy pod rusztem piekarnika. gdy serki sie rozpuszcza, przekladamy je na talerze, na kazdym ukladamy kawalek gruszki. polewamy miodem z tymiankiem, posypujemy pistacjami. od razu podajemy na stol.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Aug 18, 2001
Źródło/autor przepisu: Pani nr 8/2001

Twoje zapiski: