Ten zakwas jest nieco oszukany, bo dodaje się do niego drożdże. Dlatego można go użyć już po 1 dobie, a nie jak tradycyjny zakwas - po minimum 3, a najlepiej 7 dniach.
10 kg żytniej mąki grubo mielonej
5 l wody
100 g soli
zakwas: 1/2 kg żytniej mąki
50 g drożdży
1-1,5 litra cieplej wody
Przygotowanie:
Zakwas: Wszystko wymieszać, np. w słoiku, i trzymać w cieple (niezakręcone, ale przykryte) ok. doby.
Chleb: Do cieplej wody wsypać ok. 1/3 mąki i dodać zakwas. Dobrze wymieszać, górę posypać mąką, ciepło "ubrać" i zapomnieć tak na ok. 14 godzin.
Po tym czasie dobrze wymieszać, a nawet lekko ubić, dodać resztę mąki i sól, postawić w cieple, górę zmoczyć wodą i czekać aż urośnie.
Taki chleb można piec na suchych liściach kapusty, liściach klonowych lub dębowych (wykłada się nimi formę przed włożeniem ciasta). Piec w piekarniku rozgrzanym do 250°C, stawiając obok naczynko z niewielka ilością wody lub spryskując wnętrze spryskiwaczem (potrzebna jest para wodna). Po 10 min. zmniejszyć temp. do 180°C.
Chleb sprawdza się po dźwięku - jeżeli po uderzeniu z dołu dźwięk słyszymy jasny i dźwięczny, tzn. że chleb już się upiekł (tego nie wiedziałam). Gotowy chleb wykładamy na kratkę. Po wyjęciu górę trzeba zmoczyć zimną wodą i przykryć czystą ściereczką, aż wystygnie.
Wskazówki i uwagi:
Na domowe potrzeby proponuję zrobić chleb z 1 kg mąki (1/10 porcji).
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2001-08-26 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu z grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia, autor: Bozenka z Wilna