Sałatka "szwedzka" ogórkowo-cebulowa (do słoików)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ogórki, grubsze są lepsze
cebula - 1/3 ilości ogórków
liście laurowe
pieprz w ziarenkach lub mielony
ziarna gorczycy
koper razem z baldachimami (nasiona mają silniejszy aromat niż listki)
ew. czosnek świeży
olej lub oliwa
zalewa:
1 szkl. octu 6%
1 szkl. wody
1 szkl. cukru
1 pełna łyżka soli
Przygotowanie:
Ogórki umyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Powkładać do słoików przekładając ogórki cebulą i koprem. W połowie dołożyć dodatkowo liść laurowy, kilka ziaren lub szczyptę pieprzu, 1-2 łyżeczki gorczycy i ew. pół ząbka czosnku.
Przygotować zalewę - zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet. Ostudzoną zalewą zalać ogórki. Na wierzch wlać stołową łyżkę oliwy.
Pasteryzować - po zagotowaniu gotować 15 min. Po wyjęciu dokręcić pokrywki, stawiać do góry nogami i tak zostawić do ostygnięcia.
Wskazówki i uwagi:
Ogórków nie obierać ze skórki.
Twoje zapiski: