puszka.pl - pysznie!

Zielone pomidory na kwaśno (sałatka na zimę, w słoikach)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na 3-4 słoiki po 450 ml

1 kg niedojrzałych, ale wyrośniętych pomidorów
kilka główek czosnku

zalewa:
1 szklanka wody
3/4 szklanki octu
2 łyżki cukru
łyżeczka soli
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
listek laurowy

Przygotowanie:

Pomidory ponakłuwać wykałaczką lub pokroić w plasterki, poukładać w słoikach razem z czosnkiem. Ze szklanki wody, octu i przypraw ugotować zalewę. Zalać nią pomidory. Pasteryzować 20-25 minut.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2001-08-14 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: lylith

Twoje zapiski: