puszka.pl - pysznie!

Racuszki z dyni


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

dynia obrana - 1 kg
mąka - 1 szklanka
jaja - 4-5 szt.
margaryna - 5 dag
cukier - 1 łyżeczka
sól
olej do smażenia

do podania:
śmietana (1/4 l) + cukier puder (3 dag)
lub
przecier pomidorowy (lub lekko rozwodniony koncentrat) - 10 dag

Przygotowanie:

Dynię zetrzeć na tarce. Żółtka utrzeć z margaryną i łyżeczką cukru. Wymieszać z dynią i szklanką mąki, osolić, dodać ubitą pianę delikatnie mieszając.

Na rozgrzany tłuszcz nakładać łyżeczką małe placuszki. Smażyć na złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po usmażeniu z cukrem pudrem i śmietaną lub z przecierem pomidorowym lekko posolonym.
Nadesłał(a) Gosia Swiderek, dnia: Jun 2, 2000
Źródło/autor przepisu: Psubraty nr.8

Twoje zapiski: