Grzybki marynowane
Tomek: "Marynować możemy borowiki, rydze, maślaki, kozaki i gąski."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 kg grzybów (borowiki, rydze, maślaki, kozaki lub gąski)
2 dkg soli
cebula
zalewa:
1 i 1/4 szklanki wody
1 i 1/4 szklanki octu 10%
5 dkg cukru
1 dkg soli
pieprz, ziele angielskie i liść laurowy - razem ok. 1/2 dkg
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, dokładnie wypłukać i wrzucić na wrzącą wodę (1 litr) z dodatkiem soli i cebuli. Gotować aż grzyby będą miękkie.
Grzyby wyjąć z wody odrzucając cebulę, odsączyć je, włożyć do słoików i ostudzić.
Zagotowaną zalewę ostudzić i zalać nią grzyby. Słoiki zakręcić. Grzyby pasteryzować ok. 20 min.
Twoje zapiski: