owoce - mogą być różne, np. wiśnie, porzeczki, aronia, maliny
woda
cukier - 100-300 g na 1 litr soku [*]
+ gaza lub płócienne ściereczki
+ butelki
Przygotowanie:
Umyte owoce wrzucam do garnka i zalewam zimną wodą tak, aby zakrywała lekko owoce. Na niezbyt dużym ogniu doprowadzam do wrzenia i na godzinę odstawiam.
Następnie przecedzam przez gazę lub płócienną ściereczkę lekko wyciskając. Sok pozostawiam w zimnym miejscu do następnego dnia.
Po 24 h dodaję cukier i doprowadzam do wrzenia, zbieram ewentualne szumowiny z wierzchu i gorący wlewam do uprzednio dobrze umytych i wyparzonych butelek (zakrętki gotuję 3 min., a szyjki butelek zanurzam we wrzątku). Soku nalewam do samego brzegu butelek i mocno zakręcam. Po krótkim czasie zakrętka zrobi "pyk" i zrobi się wklęsła. Znaczy, że dobrze zamknięte nawet na kilka lat.
Wskazówki i uwagi:
[*] Ilość cukru zależy od upodobań. Ja daję tyle, żeby było słodkie. Do czarnej porzeczki na 1 litr soku daje około 200 g cukru, do malin 100-150 g, do wiśni nawet 300 g, a do aronii 250-300 g.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2001-08-12 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Jola L-L, przepis wg. mamy Ursyna