puszka.pl - pysznie!

Kabaczkowe placki z czosnkiem i ostrą papryką

Kaliope: Podalam ze smietana, przybrane papryka
i pomidorami... Rewelacja;-)
[żeby sie nikt nie czepiał: ta smietana to oczywiście w wersji lakto- ;]



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

średni kabaczek (tak na oko 500-700 g)
2 jajka [w wer.vegan 2 łyżki mąki sojowej lub kukurydzianej]
1 szkl. mąki pszennej
4-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
papryka ostra
chili
pieprz kolorowy świeżo zmielony
oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Kabaczka umyć, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (jak młody - zetrzeć w całości, jak w podeszłym wieku - obrać i usunąć nasiona). Jeśli ma dużo soku, to odlać. Dodać jajka [lub mąkę sojową lub kukurydzianą], mąkę pszenną oraz przyprawy. Jeśli ciasto jest rzadkie, dodać więcej mąki.

Smażyć tak jak placki ziemniaczane - na złoto.
Nadesłał(a) pat, dnia: Aug 12, 2001
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, na podstawie przepisu Barbary i modyfikacji Kaliope

Twoje zapiski: