Kabaczkowe placki z czosnkiem i ostrą papryką
Kaliope: Podalam ze smietana, przybrane papryka
i pomidorami... Rewelacja;-)
[żeby sie nikt nie czepiał: ta smietana to oczywiście w wersji lakto- ;]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
średni kabaczek (tak na oko 500-700 g)
2 jajka [w wer.vegan 2 łyżki mąki sojowej lub kukurydzianej]
1 szkl. mąki pszennej
4-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
papryka ostra
chili
pieprz kolorowy świeżo zmielony
oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Kabaczka umyć, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (jak młody - zetrzeć w całości, jak w podeszłym wieku - obrać i usunąć nasiona). Jeśli ma dużo soku, to odlać. Dodać jajka [lub mąkę sojową lub kukurydzianą], mąkę pszenną oraz przyprawy. Jeśli ciasto jest rzadkie, dodać więcej mąki.
Smażyć tak jak placki ziemniaczane - na złoto.
Twoje zapiski: