puszka.pl - pysznie!

Kabaczkowe placki I

Basia: Narosło mi tych dyniowatych w tym roku, więc uszczęśliwiam rodzinkę posiłkami na zasadzie 100 potraw z kabaczka (bądź cukini). [...] Placki są smaczne i maja tę zaletę, że "pija" mniej tłuszczu niż te z samych ziemniaków ;-))


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 1 osoby

średni kabaczek (tak na oko 50-70 dag)
5 średnich ziemniaków
1 duża cebula
2 jajka [w wersji wegańśkiej 2 łyżki mąki sojowej lub kukurydzianej]
szklanki mąki
łyżeczka soli

Przygotowanie:

Kabaczka umyć, zetrzeć na tarce na cieniutkie wiórki (jak młody - zetrzeć w całości, jak w podeszłym wieku - obrać i usunąć nasiona), jeśli ma dużo soku, to odlać, ziemniaki obrać, zetrzeć jak na placki ziemniaczane, tak samo zetrzeć cebule, dodać jajka [lub mąkę sojową lub kukurydzianą], mąkę (jak ciasto rzadkie - dać więcej niż szklankę)

Smażyć tak jak placki ziemniaczane - na złoto, podawać wedle gustu, np. [w wersji lakto-] ze śmietaną.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2001-08-12 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Barbara (bara1bara@poczta.onet.pl)

Twoje zapiski: